О‘ZBEKISTON SHIMOLIY HUDUDLARI OZIQ-ОVQAT SANОATINING О‘ZIGA XОS XUSUSIYATLARI VA UNING RIVОJLANISHIGA TA’SIR QILUVСHI ОMILLAR

О‘ZBEKISTON SHIMOLIY HUDUDLARI OZIQ-ОVQAT SANОATINING О‘ZIGA XОS XUSUSIYATLARI VA UNING RIVОJLANISHIGA TA’SIR QILUVСHI ОMILLAR

Authors

  • Tleuov Niyetulla Raxmanovich Qoraqalpoq davlat universiteti dotsenti, i.f.f.d. (PhD)

Keywords:

shimoliy hududlar, oziq-ovqat sanoati, ichki va tashqi omillar, oziq-ovqat xavfsizligi, xom ashyo bazasi, oziq-ovqat mahsulotlari.

Abstract

Ushbu maqolada O‘zbekistonning shimoliy hududlari, xususan Qoraqalpog‘iston Respublikasi va Xorazm viloyati oziq-ovqat sanoatining o‘ziga xos xususiyatlari о‘rganilib, ularning rivojlanishiga ta’sir qiluvshi omillar ochib berilgan. Tarmoq rivojiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin bo‘lgan tashqi omillar hamda oziq-ovqat sanoati samaradorligiga ta’sir etuvchi ichki omillar batafsil ochib berilgan. Shuningdek, mamlakat shimoliy hududlarida oziq-ovqat sanoatini yanada rivojlantirish bo‘yicha takliflar ishlab chiqilgan.

References

Шереметьева Е.Н., Фролова А.К. Особенности управления развитием бизнеса в отраслях пищевой промышленности // МЦНП «Новая наука». 2022. С.118

Третьяков М.М., Гнатовская Ю.С., Особенности государственного регулирования пищевой промышленности в условиях неоднородности территориального пространства Российской Федерации // Экономика и управление народным хозяйством. 2009. №1(12). С.71

Руденок М.П., Ефименко А.Г. Экономика предприятий отрасли. Часть 1. Учебно-методическое пособие. – Могилев: УО «МГУП», 2009. – 122 с.

Bozsik N, Cubillos T. JP, Stalbek B, Vasa L, Magda R (2022) Food security management in developing countries: Influence of economic factors on their food availability and access. PLoS ONE 17(7): e0271696. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0271696

Тлеубердинова А.Т., Салибекова П.К. Пищевая промышленность страны как особый фактор продовольственной безопасности // «Тұран» университетінің хабаршысы» ғылыми журналы 2020 ж. No4(88), с.233

Щетинин Е.И., Назруллаева Е.Ю. Производственный процесс в пищевой промышленности: взаимосвязь инвестиций в основной капитал и технической эффективности // Прикладная Эконометрика. №4(28)2012. c.64

Производство продуктов питания. М.: Бюро НДТ. ИТС 44 – 2017. С.13. https://journal.ecostandard.ru

Жукова Ю.С. Учет особенностей пищевой промышленности в процессе бизнес-планирования // Вестник Вятского ГАТУ. №2, 2019. С.4. https://v-vgsha.info

FAO data. https://www.fao.org/3/cc8166en/online/cc8166en.html#chapter-3_1

FAO. 2023. Oziq-ovqat xavfsizligi ko'rsatkichlari to'plami. In:FAOSTAT. https://www.fao.org/faostat/en/#data/FS

https://stat.uz

Downloads

Published

2025-11-30

How to Cite

О‘ZBEKISTON SHIMOLIY HUDUDLARI OZIQ-ОVQAT SANОATINING О‘ZIGA XОS XUSUSIYATLARI VA UNING RIVОJLANISHIGA TA’SIR QILUVСHI ОMILLAR. (2025). Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 5(10), 102-108. https://doi.org/10.55439/AFA/vol5_iss10/1244