SANOAT TARMOQLARINI OPTIMAL RIVOJLANTIRISH BO'YICHA IQTISODIY-MATEMATIK MODEL ISHLAB CHIQISH (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2026)
Mazkur maqolada sanoat tarmoqlarini optimal rivojlantirish uchun iqtisodiy-matematik model ishlab chiqilgan. Tadqiqot doirasida Leontief tarmoqlararo balans modeli, chiziqli dasturlash va Analitik Ierarxiya Jarayoni (AHP) usullari integrallashgan holda qo‘llanildi. Texnologik koeffitsientlar matritsasi asosida yakuniy talab va umumiy ishlab chiqarish o‘rtasidagi bog‘liqlik matematik jihatdan ifodalandi. Ko‘p mezonli optimallashtirish modeli orqali resurs, ekologik va tarmoqlararo cheklovlar birgalikda hisobga olindi. Natijada qaror qabul qilish jarayonini qo‘llab-quvvatlovchi yagona metodologik yondashuv shakllantirilgani ko‘rsatildi.