O‘ZBEKISTONDA IQTISODIY DIVERGENTSIYA VA IJTIMOIY KONVERGENTSIYA HOLATINI BAHOLASH MEXANIZMI (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2026)
Mazkur maqola O‘zbekiston Respublikasidagi hududlararo ijtimoiy-iqtisodiy tabaqalashuv jarayonining 2010–2025-yillardagi empirik tahlili natijalariga bag‘ishlangan. Tadqiqotning markaziy gipotezasi iqtisodiy divergensiya va ijtimoiy konvergensiyaning bir vaqtda tartibga solining samarali mexanizmlari taxlil qilingan. Tahlil 12 ustuvor yo‘nalish, 14 hudud va 181 indikator kesimida amalga oshirilgan va Triangular Convergence Index (TCI) metodologiyasi orqali tizimlashtirildi. Asosiy muammoning huquqiy asoslari – O‘zbekiston Respublikasining ijtimoiy yo‘naltirilgan iqtisodiy siyosati samarali amalga oshirilyotganligini tasdiqladi. Tadqiqot natijalari rivojlanayotgan iqtisodiyotlar uchun farovonlikka asoslangan iqtisodiy modellarni qurish uchun O‘zbekiston siyosati eng muxim tajribalardan biri ekanligini ko‘rsatib beradi.