AKSIYADORLIK JAMIYATLARINING BOZOR QIYMATINI BAHOLASH YOʻLLARI (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2026)
Ushbu maqolada aksiyadorlik jamiyatlarining bozor qiymatini baholashning nazariy asoslari, amaliy yondashuvlari va Oʻzbekiston sharoitidagi oʻziga xos muammolari kompleks tahlil qilingan. Tadqiqotda daromadga asoslangan usullar, xususan DCF modeli, qiyosiy baholash usullari hamda aktivlarga asoslangan usullarning afzallik va cheklovlari yoritilgan. Shuningdek, Fisher, Williams, Modigliani–Miller, Sharpe, Rappaport va Copeland nazariyalari asosida korporativ qiymatni shakllantiruvchi omillar ochib berilgan. Oʻzbekiston fond bozorining likvidlik darajasi, makroiqtisodiy muhit, inflyatsiya, mamlakat riski va bank sektorining ustunligi korporativ baholashga sezilarli taʼsir etishi asoslab berilgan. Yakunda baholash tizimini modernizatsiya qilish, shaffoflikni kuchaytirish va fond bozorini chuqurlashtirish boʻyicha amaliy takliflar ilgari surilgan.