OZIQ-OVQAT MAHSULOTLARI SIFATINI NAZORAT QILISHDA XALQARO SERTIFIKATLASH TIZIMLARINING IQTISODIY SAMARADORLIGI (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2026)
Ushbu maqolada oziq-ovqat mahsulotlari sifatini nazorat qilishda xalqaro sertifikatlash tizimlarining iqtisodiy samaradorligi tahlil qilingan. Jumladan, ISO 22000, HACCP va GlobalG.A.P. kabi standartlarning korxonalar faoliyatiga ta’siri o‘rganilgan. Tadqiqot jarayonida tahlil, qiyosiy va statistik usullardan foydalanilib, sertifikatlangan korxonalarning iqtisodiy ko‘rsatkichlari baholangan. Olingan natijalarga ko‘ra, xalqaro sertifikatlash tizimlarini joriy etish eksport hajmini oshirish, ishlab chiqarish samaradorligini yaxshilash, mahsulot yo‘qotishlarini kamaytirish va iste’molchilar ishonchini mustahkamlashga xizmat qilishi aniqlangan. Shu bilan birga, sertifikatlash jarayoni bilan bog‘liq xarajatlar va institutsional muammolar ham mavjudligi qayd etilgan. Maqolada ushbu muammolarni bartaraf etish bo‘yicha takliflar ishlab chiqilgan.