O’ZBEKISTON BANK TIZIMIDA RAQAMLI TRANSFORMATSIYANING MOLIYAVIY SAMARADORLIKKA TA’SIRI (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2026)
Ushbu maqola O’zbekiston tijorat banklarining 2020–2024-yillar oralig’idagi moliyaviy samaradorlik dinamikasini kompleks ilmiy-empirik tahlil qilishga bag’ishlangan. Tadqiqotda kapital bazasi, rentabellik (ROA, ROE), sof foizli marja (NIM), operatsion samaradorlik (CIR), aktivlar sifati (NPL) va likvidlik ko’rsatkichlari (LCR) kabi asosiy moliyaviy ko’rsatkichlar 5 yillik retrospektiv tahlil asosida o’rganilgan. Tahlil natijalari O’zbekiston banklari aktivlar rentabelligining (ROA — 2,7%) Yevropa (0,5%), Shimoliy Amerika (1,2%) va Osiyo (1,0%) banklarinikidan sezilarli darajada yuqori ekanini ko’rsatdi. Raqamli transformatsiya natijasida onlayn-banking foydalanuvchilari 4,2 mlndan 16,3 mlnga yetib, raqamli operatsiyalar ulushi 42,5% dan 79,2% gacha oshgani aniqlandi. Maqolada muammoli kreditlar (NPL) ulushining 6,4% dan 2,9% gacha kamayishi bank tizimi sifatining sezilarli yaxshilanganini tasdiqlaydi va bank sektorining raqobatbardoshligini oshirishga qaratilgan amaliy tavsiyalar berilgan.