IJTIMOIY HIMOYA TIZIMINING SHAKLLANISHI VA RIVOJLANISHINING NAZARIY-METODOLOGIK ASOSLARI (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekistonda ijtimoiy himoyaga muhtoj aholi qatlamini qo‘llab-quvvatlashga qaratilgan amaldagi mexanizmlar tahlil etilib, ijtimoiy himoya tizimining jamiyat farovonligiga ta’siri ilmiy asosda yoritilgan. Tadqiqot doirasida xalqaro va milliy statistik ma’lumotlar, normativ-huquqiy hujjatlar hamda ilmiy manbalar tahlil qilingan. Natijalar mamlakatda kambag‘allik darajasining izchil pasayishi, bolalar kambag‘alligining qisqarishi, ijtimoiy xizmatlarga kirish imkoniyatlarining kengayishi ijtimoiy himoya siyosati samaradorligidan dalolat berishini ko‘rsatadi. Shu bilan birga, manzilli yordam mexanizmlarini takomillashtirish, xizmatlar sifati va qamrovini oshirish, raqamli yondashuvlarni keng joriy etish hamda faol ijtimoiy himoya modelini shakllantirish zarurligi asoslab berilgan. Maqolada keltirilgan takliflar milliy ijtimoiy himoya siyosatini rivojlantirish va aholi ehtiyojmand qatlamini samarali qo‘llab-quvvatlashga qaratilgan amaliy yo‘nalishlarni belgilaydi.