MINTAQAVIY INVESTISIYON-INNOVASION JARAYONLARNI BAHOLASHNING KONSEPTUAL ASOSLARI (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2025)
Ushbu maqolada mintaqaviy investisiya va innovatsion jarayonlarning o‘zaro uyg‘unlashuvi, ularni baholashning nazariy-metodologik asoslari hamda hududiy rivojlanishdagi roli tizimli yoritilgan. Tadqiqotda investitsiya oqimlarining tarkibi, innovatsion infratuzilma darajasi, inson kapitali sifati va institutsional muhitning investitsion-innovatsion samaradorlikka ta’siri tahlil qilinadi. Ilmiy adabiyotlar sharhi asosida investitsiya-innovatsiya jarayonlarini baholashda qo‘llaniladigan yondashuvlar, mezonlar va indikatorlar asoslab berilgan. Empirik tahlil natijalari mintaqalarda innovatsion salohiyat va investitsion faollikning hududiy tafovutlarga ega ekanini ko‘rsatadi. Maqola yakunida mintaqaviy innovatsion rivojlanishni jadallashtirish, investitsiya siyosatini texnologik ustuvorliklar asosida takomillashtirish hamda ilmiy ishlanmalarni tijoratlashtirish mexanizmlarini kuchaytirishga doir amaliy takliflar berilgan.