DAVLAT IQTISODIYOT XAVFSIZLIGINI MONITORING METODIKASIGA ZAMONAVIY YONDASHULAR (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2025)
Mazkur maqolada davlat iqtisodiyot xavfsizligini monitoring qilish metodikasiga zamonaviy yondashuvlar tahlil qilingan. Global iqtisodiy tizimdagi o‘zgarishlar, geosiyosiy xavf-xatarlar va ichki makroiqtisodiy nomutanosibliklar davlat iqtisodiy xavfsizligi darajasini baholash va nazorat qilish mexanizmlarini takomillashtirishni talab etmoqda. Tadqiqotda iqtisodiy xavfsizlikni monitoring qilishda kompleks indikatorlardan foydalanish, statistik va fazoviy-iqtisodiy modellardan samarali qo‘llanish hamda zamonaviy raqamli texnologiyalarga asoslangan real vaqtli kuzatuv tizimlarining afzalliklari asoslab berilgan. Shuningdek, xalqaro tajriba misolida iqtisodiy xavfsizlikni baholashda qo‘llanilayotgan yondashuvlar tahlil qilinib, O‘zbekiston sharoitida ularni moslashtirish bo‘yicha ilmiy takliflar ishlab chiqilgan.