МАКТАБГАЧА ТАЪЛИМ ТАШКИЛОТЛАРИДА МОЛИЯВИЙ ЖАРАЁНЛАРНИ АХБОРОТ ТИЗИМЛАРИ ОРҚАЛИ ТАКОМИЛЛАШТИРИШ ИСТИҚБОЛЛАРИ (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2024)
Мактаб молиявий бошқарувининг самарадорлиги - таълим муассасаларининг молиявий ресурсларини мақсадли ва иқтисодий жиҳатдан самарали бошқариш амалиёти, ўқув ва ўқув фаолиятини амалга оширишни қўллаб-қувватлашдир. Маблағлардан фойдаланишни оптималлаштириш орқали мактаблар таълим воситаларининг мавжудлиги ва сифатини, ўқитиш технологияларини ва ўқитувчиларнинг малакасини ошириши мумкин, бу эса ўқитиш ва таълим сифатига бевосита таъсир қилади. Бу самарадорлик нафақат ўқувчиларнинг муваффақиятини оширади, балки мактаб обрўсига қўшилади, бу унинг узоқ муддатли молиявий ва академик барқарорлиги учун муҳим аҳамиятга эга. Ушбу тадқиқотда қўлланиладиган тадқиқот усули тадқиқот контекстига мослашиш орқали адабиётни ўрганиш усулидир. молиявий бошқарувдаги самарадорлик ресурсларни яхшироқ тақсимлашга имкон беришини кўрсатади, бу эса яхши таълим шароитлари билан таъминлаш, ўқитувчиларнинг малакасини ошириш, илғор таълим технологияларини интегратсиялашувига бевосита ёрдам беради. Тадқиқот, шунингдек, масъулиятли молиявий менежмент таълим муассасаларининг обрўсига қандай ҳисса қўшишини таъкидлайди, бу эса молиявий ёрдамни оширишни рағбатлантиради ва мактаб фаолиятининг барқарорлигини мустаҳкамлайди. Ушбу тадқиқот натижалари самарали молиявий менежмент ўқитиш ва таълим сифатини ошириш учун қулай муҳит яратишнинг калитидир ва бу ўз навбатида талабаларнинг таълим натижаларига ижобий таъсир кўрсатади деган фикрни қўллаб-қувватлайди. Ушбу тадқиқот таълим сиёсатини ишлаб чиқувчилар ва мактаб амалиётчилари учун таълим сифатини яхшилаши мумкин бўлган молиявий бошқарув стратегияларини ишлаб чиқишда муҳим тушунчалар беради.