KONSOLIDATSIYALASHGAN MOLIYAVIY HISOBOTNI SHAKLLANTIRISHNING ZAMONAVIY TENDENSIYALARI (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2024)
Bugungi kunda konsolidatsiyalashgan hisobotni tayyorlash muammosi butun iqtisodiy hamjamiyat oldida turgan dolzarb masalalardandir. Chunki, faqatgina bunday hisobotda bir nechta korxonalar guruhining va unga kiruvchi alohida boʻlim korxonaning haqiqiy moliyaviy ahvolini tavsiflovchi maʼlumotlarni olish mumkin. Oʻzbekiston ham bugun jahon iqtisodiyoti qoʻshilish, global iqtisodiy tizimning bir qismi sifatida oʻz oʻrnini topishga va egallashga harakat qilmoqda. Shu boisda moliyaviy hisobotlarni xalqaro standartlariga oʻtishi jarayoni tobora jadallashib, dolzarblashib bormoqda. Biz ushbu maqola doirasida ushbu jarayonlarni hisobga olgan xolda konsolidatsiyalashgan moliyaviy hisobotni shakllantirishning zamonaviy tendensiyalarni haqida mulohaza yuritdik. Zero, MHXSga talablariga muvofiq, shoʻba korxonalarga ega boʻlgan barcha korxonalar konsolidatsiyalashgan hisobotni tuzishi shart.