KORXONALARNING INQIROZGA QARSHI KURASHISH MEXANIZMLARINI AHAMIYATI (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2024)
Korxonalarni inqirozga qarshi bardoshliligini oshirish choralari va ularni tadbiq etish. Bozor iqtisodiyoti mulkchilikning turli xil shakllariga asoslanganligi ishlab chiqarishga yangi texnika-texnologiyalarning jalb qilinishiga imkon yaratadi, bu esa, mahsulotlar taklifining ko‘payishi hisobiga bozordagi narxlarning pasayishiga olib keladi hamda bozor ishtirokchilari o‘rtasidagi sog‘lom raqobat muhitini shakllantiradi. Natijada bozor ishtirokchilari faoliyatida bankrotlik jarayonlari faollashadi. Bugungi kunda ba’zi sanoat korxonalarida inqirozga qarshi boshqaruv siyosati yo‘lga qo‘yilgan bo‘lsa-da, bu holat inqirozga qarshi boshqaruvning zamonaviy talablariga to‘liq javob bermaydi. Bundan tashqari, jahon moliyaviy-iqtisodiy inqirozi ko‘plab davlatlarga jiddiy tarzda iqtisodiy talafotlar etkazayotganligi korxonalarda inqirozga qarshi choralarni yanada jadallashtirish zarurligini ko‘rsatmoqda. Inqirozga qarshi boshqaruv mexanizmini yaratish sohasida dunyoning taniqli olimlari tomonidan ilmiy tadqiqot ishlari olib borilgan. Mazkur tadqiqot yo‘nalishining inqirozga qarshi boshqaruv, investitsiyalarni jalb etish va boshqaruv strategiyasini ishlab chiqishning nazariy va amaliy muammolarini o‘rganish xorijlik olimlar diqqat-e’tiborida bo‘lmoqda. Korxona xo‘jalik faoliyatining qamrovi tashxislashni ham o‘z ichiga oladi va bir xil ko‘rsatkichlar orqali korxonaning moliyaviy holati o‘rganilishi lozim.