QORAQALPOGʻISTON RESPUBLIKASIDA XIZMAT KOʻRSATISH SOHASIDA SIFATNI OSHIRISH TIZIMIGA INNOVATSIYALARNI JORIY ETISH USLUBIYOTI TAHLILI (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2024)
Jahonda iqtisodiy oʻsishni ta’minlashda servis sohasining ijtimoiy-iqtisodiy ahamiyati benihoya katta boʻlishi sharoitida xizmatlar koʻrsatish bozoridagi raqobatning keskinlashib borishiga koʻra sohada innovatsion faoliyatni rivojlantirish va xizmatlar sifatini oshirish tobora muhim ahamiyat kasb etib bormoqda. “Rivojlangan davlatlarda yalpi ichki mahsulot tarkibida xizmat koʻrsatish sohasining ulushi 65-80 %ni, ilm-fan va innovatsion faoliyatni investitsiyalashga sarflanayotgan mablagʻlar hissasi esa 3,0 %ni tashkil etmoqda. Rivojlangan davlatlarning xizmat koʻrsatish sohasidagi bandlik ulushi 70,0 % va toʻgʻridan-toʻgʻri investitsiyalar hajmining 40,0 %ga toʻgʻri kelmoqda”. Bugungi kunda raqobat muhitining yanada chuqurlashishi sharoitida servis sohasida innovatsion faoliyatni faol rivojlantirishga va xizmatlar sifatini oshirishga muhim muammolar sifatida qaralmoqda. Yangi Oʻzbekistonning iqtisodiy-ijtimoiy taraqqiyotini ta’minlashda servis sohasini samarali rivojlantirish muhim ahamiyat kasb etadi. Shuning uchun maqolada xizmat ko‘rsatish sohasi va tarmoqlari rivojlanishining xizmat turlari bo‘yicha fikr yuriltilgan.