QURUQ IQLIM SHAROITLARIDA QISHLOQ XOʻJALIGI ISHLAB CHIQARISHINI MASSHTABLASH USULLARI ASOSIDA BAHOLASH (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2024)
Maqolada Holt-Winter usuli yordamida eksponensial tekislash va optimallashtirish asosida qishloq xo'jaligi mahsulotlarining ishlab chiqarishini baholash amalga oshirilgan. Ma'lumotlarni masshtablash ma'lumotlar to'plamidagi optimallashtirish algoritmlarini oldindan qayta ishlash bosqichlaridan biridir. Optimallashtirish usullarining samaradorligi o'rtacha foiz xatosi (MAPE) bilan o'lchanadi.