ЎЗБЕКИСТОН РЕСПУБЛИКАСИ БАНК ХИЗМАТЛАРИ БОЗОРИДА РАҚОБАТНИ БАҲОЛАШ МЕТОДОЛОГИЯСИНИ ТАКОМИЛЛАШТИРИШ МАСАЛАЛАРИ (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2024)
Банк тизимида банклар сонининг ошиб бориши ёки бозор иштирокчиларнинг кўплигига қарамай монопол даражаси юқори бўлиб қолиши мумкин. Ушбу ҳолат кўп жиҳатдан банк хизматлари бозорида асосий ўринларни давлат улуши мавжуд банклар эгаллаган билан изоҳланади. Ўзбекистон банк хизматлари бозори жуда сегментланган ва банклар тармоқ фаолиятига ихтисослашуву ҳамда ўзига хос хусусиятлари билан боғлиқ. Тижорат банкларининг рақобатбардошлигини ошириш ва хизматлар бозорида рақобатни ривожлантириш бугунги кундаги муҳим масалалардан ҳисобланади. Замонавий ривожланаётган дунёда рақобатнинг мавжудлиги иқтисодиёт тараққий этиши учун асос бўлиб хизмат қилади. Банклараро рақобатнинг ривожланиши банк мижозлари бўлган юридик ва жисмоний шахс бўлишидан қатъий назар иқтисодиёт барча субъектлари фаолиятига ижобий таъсир кўрсатади. Банкларнинг хизматлар бозоридаги стратегияни жорий этиш, нарх сиёсатини шакллантиришга ва ривожланиш истиқболларини белгилашга ёрдам беради. Мазкур мақолада банк тизимининг монополлашув даражасини ўрганиш ва банк хизматлари бозорида рақобат моделларига асосланган методологиялари кўриб чиқилади.