TIJORAT BANKLARI LIKVIDLILIGINI TA’MINLASHNING NAZARIY ASOSLARI (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2024)
Bugungi kunda yurtimizdagi kuzatilayotgan tijorat banklarining xalqaro moliya tizimiga integratsiyasi bo‘yicha say-harakatlar, ayniqsa, jahon moliyaviy inqirozi sharoitida kuchli bank biznesi, bankning moliyaviy barqarorligi, uning likvidliligi va to‘lovga layoqatliligiga ulkan e’tibor berilayotgan davrda, ayrim mamlakatlarda inqirozga qarshi choralarning susaytirilganligi, ko‘pgina banklar o‘zining kontragentlari oldidagi moliyaviy va qarz majburiyatlarini o‘z vaqtida va to‘liq bajarilishini ta’minlashda moliyaviy ahvoli zaif bo‘lganligi sababli ko‘pincha ularda nolikvidlilik holatlari yuzaga kelmoqda. Bu esa, o‘z navbatida, tijorat banklarining likvidliligini ta’minlash xususidagi ilmiy-nazariy qarashlar evolyusiyasini o‘rganish va tahlil qilish zaruriyatini taqozo etadi.Bank likvidligiga turli adabiyotlarda turlicha ta’rif berilgan.