XALQARO INVESTITSIYA MUNOSABATLARINING DAVLAT TOMONIDAN TARTIBGA SOLINISHI VA SAMARADORLIGINI OSHIRISH YO‘LLARI (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2024)
Maqolada investitsiyalarning davlat tomonidan tartibga solinishining samarali yo‘llari va yechimlari ko‘rib chiqiladi. Jumladan birinchidan, investitsiyaning o’ziga va investitsiya faoliyatining obyektlariga keng ta’rif berilgan. Ikkinchidan, investitsiyaning bevosita iqtisodiy va ijtimoiy samara olishga muqarrar bog’liqligi ta’kidlab o’tilgan. Demak, investitsiyaga bozor munosabatlaridan kelib chiqib berilgan ta’rifning o’zidayoq investitsiya jarayonning hajmi, asosiy bosqichlari, ya’ni jamg’armalar (resurslar), qo’yilma mablag’lar (sarf-xarajatlar), samara (daromad, foyda) aniq va ravshan ko’rsatib o’tilgan. Xuddi shu kabi yondashuv investitsiya faoliyatning bozor munosabatlariga o’tishi uchun zamin yaratadi, bu esa, moliyaviy moddiy va aqliy boyliklarni qayta taqsimlashning vertikal va gorizontal usullaridan bir xilda foydalanishni ta’minlab beradi.