(untitled) (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2025)
Maqolada O‘zbekiston Respublikasi korxonalarining investitsiya loyihalarini moliyalashtirish amaliyoti tahlil qilinadi hamda mavjud muammolar aniqlanadi. Iqtisodiyotda investitsiya jarayonlarini qo‘llab-quvvatlashda bank-moliya tizimining o‘rni, korxonalarning o‘zini-o‘zi moliyalashtirish imkoniyatlari, hamda xorijiy investitsiyalarni jalb qilish mexanizmlari o‘rganiladi. Shuningdek, investitsiya loyihalarining moliyaviy barqarorligini ta'minlash va resurslardan samarali foydalanishni ta'minlaydigan ilg‘or tajribalar tahlil qilinib, O‘zbekiston sharoitiga mos tavsiyalar ishlab chiqiladi. Natijada, investitsiya faoliyatining institutsional va amaliy asoslarini takomillashtirish bo‘yicha takliflar ilgari suriladi. Milliy iqtisodiyotni modernizatsiyalash sharoitida iqtisodiyotga investitsiyalarni, xususan, chet el investitsiyalarini kengroq jalb etish mamlakatimizda amalga oshirilayotgan iqtisodiy islohotlarning samarali ijrosini ta’minlashga muhim hissa qо‘shadi. Bu esa, milliy iqtisodiyotda amalga oshirilayotgan investitsiya loyihalari samaradorligini baholashga bо‘lgan e’tiborni yanada kuchaytirishi bilan dolzarb ahamiyat kasb etadi.