(untitled) (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2026)
Ushbu maqolada oliy ta'lim muassasalari raqobatbardoshligini kadrlar salohiyatini rivojlantirish orqali boshqarish metodologiyasini takomillashtirish masalasi tadqiq etiladi. Tadqiqotning dolzarbligi O'zbekistonda oliy ta'lim tizimi hajman keskin kengayayotgani, xususan 2024/2025 o'quv yili boshida oliy ta'lim tashkilotlari soni 222 taga, talabalar soni 1 432,8 ming nafarga, professor-o'qituvchilar soni esa 49,6 ming nafarga yetgani bilan izohlanadi. Maqolada inson kapitali nazariyasi, resurslarga asoslangan yondashuv va xalqaro reyting metodologiyalari asosida oliy ta'lim raqobatbardoshligining kadrlar bilan bog'liq determinantlari aniqlanadi. Tadqiqotda tizimli tahlil, qiyosiy tahlil, statistik ko'rsatkichlar dinamikasi va integral baholash yondashuvi qo'llanildi. Natijalarda kadrlar salohiyati ta'lim sifati, ilmiy-innovatsion faollik, xalqaro integratsiya va ish beruvchilar bilan hamkorlik orqali raqobatbardoshlikka ta'sir qilishi asoslandi.