(untitled) (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2026)
Mazkur maqolada tijorat banklarida kredit risklarini boshqarish tizimini takomillashtirishning nazariy asoslari va amaliy mexanizmlari kompleks tarzda tahlil etilgan. Kredit riski bank faoliyatida ustuvor xavf turlaridan biri sifatida qaralib, u qarz oluvchining o‘z kredit majburiyatlarini o‘z vaqtida va to‘liq bajarish qobiliyatiga bevosita bog‘liq bo‘lgan noaniqliklarni ifodalaydi. Shu bois, ushbu riskni samarali boshqarish tijorat banklarining moliyaviy barqarorligi va likvidligini ta’minlashda muhim omil hisoblanadi. Tadqiqotda kredit riskini baholashning zamonaviy yondashuvlari, xususan, kredit skoring tizimlari va raqamli texnologiyalardan foydalanishning afzalliklari asoslab berilgan. Shuningdek, kredit portfelini diversifikatsiya qilish, uzluksiz monitoring tizimlarini joriy etish hamda asoslangan kredit limitlarini belgilash orqali risklarni kamaytirish imkoniyatlari yoritilgan.