(untitled) (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2026)
Maqolada Xorazm viloyati misolida qishloq xoʻjaligi oziq-ovqat ta’minot zanjirini optimallashtirishda raqamli texnologiyalar samaradorligini empirik baholash natijalari keltirilgan. Tadqiqotda DEA, VECM, AHP va Monte-Karlo simulyatsiyasi metodlari integratsiyalangan holda qoʻllanilgan. DEA natijalari tumanlarning oʻrtacha texnik samaradorligi 0,714 ekanligini, VECM modeli blokcheyn, IoT va sun’iy intellekt texnologiyalarining ta’minot zanjiri samaradorligi bilan uzoq muddatli muvozanat aloqasini (trace=68,42; p<0,01), Monte-Karlo simulyatsiyasi esa loyihaning 87,3% ehtimollik bilan ijobiy NPV berishini isbotladi.