(untitled) (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2026)
Qimmatli qog‘ozlar bozori moliyaviy xavfsizligini ta’minlash kapital bozorining barqarorligi va investorlar ishonchini saqlash uchun muhim ahamiyatga ega. Ushbu maqolada qimmatli qog‘ozlar bozorida moliyaviy xavfsizlik tushunchasi va uning mazmun-mohiyati yoritiladi. Moliyaviy xavfsizlikni ta’minlovchi me’yoriy, institutsional va texnologik mexanizmlar tizimli ravishda ko‘rib chiqiladi. Xususan, bozor subyektlari faoliyatining barqarorligini ta’minlash, bozor manipulyatsiyasi va suiiste’mollarining oldini olish, hisob-kitob infratuzilmasi uzluksizligini saqlash, kiberxavfsizlik talablariga rioya etish hamda investor huquqlarini himoya qilish masalalariga e’tibor qaratiladi. Xalqaro standartlar (IOSCO, CPMI-IOSCO, FATF, va boshqalar) nuqtai nazaridan ilg‘or tajribalar tahlil qilinib, O‘zbekiston sharoitida kapital bozori moliyaviy xavfsizligini mustahkamlash bo‘yicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan.