(untitled) (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2025)
Ushbu tadqiqot sanoat klasterlarida marketing ekotizimini bosqichma-bosqich joriy etish mexanizmini nazariy va amaliy jihatdan oʻrganadi. Tadqiqotning maqsadi klaster tuzilmalarida marketing ekotizimining integratsiyalashgan modelini ishlab chiqish va uni amaliyotga tatbiq etishning samarali usullarini aniqlashdir. Metodologik asos sifatida tizimli tahlil, qiyosiy tadqiqot va holatlarni oʻrganish usullaridan foydalanildi. Natijalar shuni koʻrsatadiki, marketing ekotizimini joriy etish besh asosiy bosqichdan iborat boʻlib, har bir bosqich oʻziga xos vazifalar va koʻrsatkichlar bilan tavsiflanadi. Tadqiqot natijasida sanoat klasterlari uchun marketing ekotizimini shakllantirishning konseptual modeli taklif qilingan. Tavsiyalar klaster menejerlari, davlat organlari va tadbirkorlik subyektlari uchun amaliy ahamiyatga ega.