(untitled) (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston hududlarining ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanish darajasi 2010, 2023 va 2024-yil statistik ma’lumotlari asosida klaster tahlili va asosiy komponentlar tahlili (PCA) yordamida o‘rganilgan. Tadqiqot natijalari mamlakat hududlarini iqtisodiy faollik, investitsion jozibadorlik, xizmatlar sohasi rivoji va inson kapitali bo‘yicha uchta klasterga ajratish imkonini berdi. Natijalar hududiy tafovutlarning asosiy omillari sifatida xizmatlar sektori, tashqi savdo, investitsiyalar va ta’lim tizimini ko‘rsatdi. Maqolada klasterlash natijalari asosida barqaror va muvozanatli iqtisodiy siyosatni shakllantirish bo‘yicha ilmiy xulosalar ishlab chiqilgan.