(untitled) (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2025)
Hududiy farqlar nafaqat yalpi hududiy mahsulot, bandlik va daromadlarda, balki ta’lim, tibbiy xizmatlar, raqamlashtirish darajasi hamda innovatsion zanjirlarga qo‘shilishda ham ko‘rinadi. Shuning uchun “mintaqaviy nomutanosibliklar” tushunchasi “iqtisodiy tengsizlik”dan kengroq bo‘lib, institutsional va fazoviy o‘lchovlarni ham qamrab oladi. Muallif yondashuvlariga ko‘ra, nomutanosibliklar tahlili to‘rt yo‘nalishda ko‘rinadi: iqtisodiy — daromad va unumdorlikdagi farqlar; ijtimoiy — turmush darajasi va imkoniyatlar; institutsional va siyosiy-iqtisodiy — boshqaruv sifati va institutlar samaradorligi; kompleks — ko‘p omilli hodisa sifatida iqtisodiy, ijtimoiy va fazoviy jihatlarni birgalikda tahlil qilish. Mazkur tadqiqotda hududiy nomutanosibliklarga ta’sir etuvchi omillar panel ma’lumotlar asosida baholandi.