(untitled) (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekistonda jismoniy shaxslar tomonidan yer solig‘ini hisoblash va to‘lash sohasida mavjud muammolar tahlil qilinadi. Maqolada yer solig‘ining mahalliy byudjetdagi ahamiyati, soliqqa tortish tizimining hozirgi holati, raqamlashtirish va soliq ma’muriyatchiligidagi yangiliklar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, yer solig‘i sohasidagi asosiy kamchiliklar – yagona ma’lumotlar bazasining yo‘qligi, huquqiy maqomning noaniqligi, soliq qarzdorliklari va soliq madaniyatining pastligi aniqlanib, ularni bartaraf etish uchun takliflar berilgan. Shuningdek, yer solig‘i tizimini rivojlantirish bo‘yicha amaliy va normativ tavsiyalar keltiriladi, bu esa mahalliy byudjet daromadlarini oshirish va yer resurslaridan samarali foydalanishni rag‘batlantirishga xizmat qiladi.