(untitled) (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2024)
Aksiyadorlik jamiyatlari har qanday mamlakatning iqtisodiy tizimida muhim rol o'ynaydi va milliy iqtisodiyotning asosiy ishtirokchilari hisoblanadi. Ularning ta'siri iqtisodiy faoliyatning turli jihatlariga, jumladan investitsiyalar, bandlik va innovatsiyalarga taalluqlidir. O 'zbekiston yirik aksiyadorlik jamiyatlari va davlat statistika ma'lumotlari hisobotlarining statistik ma'lumotlari tahliliga asoslanib, mazkur ish ushbu tashkilotlarning mamlakat iqtisodiyotini barqaror rivojlantirishdagi o'ziga xos rolini o'rganadi. Aksiyadorlik jamiyatlari mahalliy va xorijiy investorlarga investitsiya imkoniyatlarini taqdim etish orqali kapitalni safarbar qilishga yordam beradi va shu bilan iqtisodiyotga investitsiyalarning umumiy hajmini oshiradi. Bu, o'z navbatida, sanoat sektori va infratuzilmaning o'sishi va modernizatsiyasiga yordam beradi. Bundan tashqari, yirik ish beruvchilar sifatida aktsiyadorlik jamiyatlari mehnat bozoriga sezilarli ta'sir ko'rsatib, ishsizlik darajasini pasaytirishga va aholining hayot sifatini yaxshilashga yordam beradi. Ularning ishchi kuchini o'qitish va malakasini oshirish sohasidagi faoliyati, shuningdek, zamonaviy bozor talablariga javob beradigan kasbiy mahorat va kadrlar tayyorlashni yaxshilashga yordam beradi. Aksiyadorlik jamiyatlarining innovatsion faoliyati mamlakatning texnologik rivojlanishiga hissa qo'shmoqda. Ilmiy-tadqiqot ishlanmalariga investitsiyalar va yangi texnologiyalarni joriy etish jahon bozorida mehnat unumdorligi va milliy iqtisodiyotning raqobatbardoshligini oshirishga yordam beradi.