(untitled) (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2024)
Мазкур мақолада тижорат банклари капитали таркиби ва уларнинг ўзгариш динамикаси таҳлил қилинган. Тижорат банклари капитали барқарорлиги ва ишончлилигини таъминлаш борасида халқаро Базель қўмитаси стандартлари мавжуд бўлиб, ушбу стандартдар халқаро иқтисодий ва банк кризислари натижасида такомиллашиб бормоқда. Хусусан, 2011 йилдан бошлаб Базель III стандартининг жорий этилиши банк тизими капиталининг банкларни банкротликдан сақлаш мақсадидан банклар банкрот бўлгандан кейин ҳам олдидаги бирламчи мажбуриятларни бажара олиш қобилиятини таъминлаш мақсадига ўтказилди. Бунинг натижасида тижорат банклари капиталида катта ўзгаришлар амалга оширилди.