(untitled) (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2024)
Ушбу мақолада ривожланган демократик давлатларда парламент назоратининг қуйидаги 3 та асосий жиҳатига эътибор қаратилади. Булар: давлат бюджетини шакллантириш, шунингдек уни қабул қилиш жараёнида парламент иштироки; давлат бюджет маблағларининг сарфланиши устидан парламент назоратининг аҳамиятлилиги ва иқтисодий – ижтимоий ривожланиш дастурлари, жумладан Ўзбекистон Республикасида бюджет маблағларининг самарали ва мақсадли сарфланишини таминлаш тамойиллари келтирилган. Бундан ташқари ривожланган давлар миқёсида ко’плаб статистик ма’лумотлар йиллар кесимида таҳлил қилинган.