(untitled) (Scientific Journal of Actuarial Finance and Accounting, 2023)
Maqolada narxlash strategiyalarining dinamik ma’lumotlarga (real vaqt rejimidagi talab va taklif signallari, aksiyalar holati, raqobatchilar narxlari, kontekstuallik va iste’molchilar xatti-harakatlari) nisbatan samaradorligi nazariy va amaliy jihatdan o’rganilgan. Maqolada daromadlarni boshqarish va dinamik narxlash nazariyasiga asoslanadi va aviatsiya, taksi xizmati, elektron tijorat va dasturiy ta’minot xizmatlari kabi sohalardagi xalqaro tajriba baholanadi. Natijalar shuni ko'rsatadiki, ma’lumotlardan foydalangan holda amalga oshirilgan kichik narxlarni sozlash rentabellik va marjaga sezilarli ta’sir ko’rsatadi. Segmentatsiya va kategoriyalarni shakllantirish, deyarli real vaqt rejimida taklif yaratish va sinov uchun eksperimental usullar (masalan, A/B testlari) narxlash samaradorligini oshirishning qo’shimcha usullari sifatida aniqlangan. Ushbu tadqiqotning amaliy ahamiyati axborot oqimi xaritasi va qaror qabul qilish jarayonini, asosiy ko’rsatkichlar to’plamini va 0-24 oylik bosqichma-bosqich yo’l xaritasini ishlab chiqishdir. Oxir-oqibat, tadqiqot yakunida dinamik narxlash strategiyasini O’zbekiston sharoitlariga qo’llash imkoniyatlari va salohiyati ham ko’rsatib o’tildi.